Yaşam Koçluğu ve Pozitif Psikoloji Üzerine
Yaşam koçluğunu ilk olarak sporcu gençler, sonra da güvenilir çözüm ortağı arayan genel müdürlerin talebi yaratmıştır. Bu nedenle endüstriyel psikologlar koçluk hizmet alanının ilk öncüleri olmuşlardır. Koçluğun yaklaşık yirmi yıllık bir geçmişi vardır. Günümüzde kişisel gelişime artan ilgi yaşam koçluğu talebini de artırmıştır.
Freud, Jung, Adler Psikoloji bilimine büyük katkı koydular ve geliştirdiler.
1980’li yıllarda hümanist yaklaşımın devamı olarak sağlıklı kişilerin güçlü yönlerine odaklanarak daha mutlu, daha başarılı ve daha sağlıklı olmayı hedefleyen bakış açıları kazandıran pozitif psikoloji kavramı gelişti.
Klasik psikoloji insanların zayıf yönlerine, ruhsal hastalıklarına odaklanmaktaydı.
Pensilvanya Üniversitesi profesörlerinden Martin Seligman iyimserliğe 1998’de “Pozitif Psikoloji” adını vererek bilimsel bir statü kazandırmıştır.
Pozitif Psikoloji yaşamı güzelleştirmeyi ve ona anlam katmayı hedefler.
İyileştirmek yalnızca bozuk olanı onarmak değildir. Aynı zamanda insanların çalışma, öğrenme, olumlu ilişki kurma ve geliştirme, estetik duyarlılık, azim, affedicilik, neşe, umut, maneviyat, bilgelik, yetenek gibi olumlu yanlarını da beslemek ve yeşertmektir.
Aynı yaklaşım grup düzeyinde de sorumluluk, Empati, destekleyicilik, hoş görü, uzlaşımcılık ve çalışma ahlakı gibi özellikleri geliştirmeyi de hedefler.
Bu anlamda bireyin güçlü yönlerine odaklanarak yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyen yaşam koçluğu, pozitif psikolojiden beslenmektedir.
Pozitif Psikolojinin dört ana konusu vardır.
1- Öznel iyilik Hali : Kendi kaderini tayin edebilme, iyimserlik ve kendini iyi hissetme durumu
2- Olumlu Kişilik : Kendi kendini yöneten, yönlendiren, yaşam boyu gelişebileceği kabul edilen bir yapının varlığını kabul etme.(Pozitif enerji yayan kişilerin aranan kişiler olması gibi)
3- Olumlayıcı Zeka : Bireyin güçlü yönlerine odakladığı zekası ile elde edebileceği üstünlükleri irdeler.
4- Olumlu insan Yaşantısını Yaratan ve Yaşatan Ortamları İnceler.(Mutluluğu artıran ilişki biçimleri, çağdaş yaşama katkıda bulunan hizmet ve ürünler, belirli yaşam biçimlerini dayatmayan kültürler, yeteneği destekleyici sistemler vb)
Yaşam koçluğunun tarihi ve gelişimi ile Pozitif Psikolojinin gelişimi paralellik arz etmektedir. Yaşam koçluğu hayatına daha iyiyi çekmek konusunda anne-babaları kadar sabırlı olmayan gençler tarafından her geçen gün daha fazla talep edilmektedir.
Koçluğun tüm takipçilerine her yönden daha iyiye giden katılımcısı olacakları bir yaşam diliyorum.