Warning: Undefined variable $tweetandlike_title in /home/public/wp-content/plugins/tweet-like/tweetandlike.php on line 42

Warning: Undefined variable $tweetandlike_permalink in /home/public/wp-content/plugins/tweet-like/tweetandlike.php on line 43
Öğrenciler İçin Sınav Stresi ile Başedebilmek

Öğrenciler İçin Sınav Stresi ile Başedebilmek

Ekin koçluk dostları, anne babalar ve sevgili öğrenciler, merhabalar…

Bu platform; hepimizin özünde bir olduğu, değerli ve özgün olduğu bilinci ile “Bu dünyada hep beraber nasıl daha iyi yaşarız” ı sorgulayan ruh, beden, zihin dengesini sağlamaya niyet etmiş, ötekisi olmayan insanların platformudur.

Ben de; sizleri bedel ödediğiniz yollardan çıkarıp, yaşam kalitenizi yükseltme yolculuğunuzda sizlere eşlik etmek üzere buradayım.

İlk yazımın geleceğimizin güvencesi olan öğrencilerimizle ilgili olmasını istedim.

Bu günlerde öğrenciler yaşamlarında dönüm noktası olan Üniversite Sınavlarına odaklanmış durumdalar. Sınav tarihi yaklaştıkça da geriliyorlar. Sınav stresini yaşamayan öğrenci neredeyse yok gibi.

Ailelerin çoğu psikiyatristlerin yolunu tutup, ilaçlara başladı bile…

Sınav stresi öğrenilen bilgilerin sınav kağıdına tam olarak yansıtılmasını engelleyerek başarının düşmesine sebep olan yoğun kaygı durumudur.

Sınav stresinin nedeni genellikle öğrencinin fark edemediği “Kötü not alıp başarısız olacağım. Herkese rezil olacağım” tarzı olumsuz düşüncelerdir.

Uykusuzluk, unutkanlık, odaklanamama, güvensizlik, çaresizlik, öfke patlamaları, mutsuzluk, ders çalışmayı bırakma, sınava girmek istememe şeklinde görünen sınav stresi profesyonel destek alınmadığında sınav sırasında kan basıncı artışı, nabız yüksekliği, solunum sayısı artışı, ağız kuruluğu, terleme,titreme, baş ağrısı, bulantı, kusma, sık idrar belirtilerine dönüşür.

Kaygı nedenlerinin başında sınav öncesi yeterince çalışmama, çok konu ve az zaman gelir. Ailelerin stresi ve yüksek beklentileri de çocuklarda sınav stresini artırır.
Başarıyı artırmaya yönelik çalışma ve zamanı verimli kullanma teknikleri zaten okul ve dershane rehberlik uzmanları tarafından verilmektedir.

Stresin fiziksel sonuçlarını gidermek için psikiyatristlerce gerekli ilaçlar da zaten verilmektedir.

Bütün bunlara tamamlayıcı olarak “Bu sınavda başarılı olamayacağım. Yetersizim. Yine terleyeceğim. Midem bulanacak. Çarpıntı olacak. Herkes benden yüksek not alacak. Bu sınavda başarısız olursam hayat boyu başarısız olurum.” tarzı olumsuz düşünce ve inançları değiştirmek, dönüştürmek bir enerji psikolojisi tekniği olan EFT ile mümkündür. Dolayısı ile  olumsuz düşünce ve duyguların sonucu olan stres, stresin sonucu olan sınav başarısı düşüklüğünün önüne bir veya birkaç seansta geçilebilir. Bu teknikle iyilik halinin sürdürülebilir olması, stresin nedeni olan enerji sistemindeki bozulmanın giderilmesi ile mümkün olmaktadır.

Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın sağlığı,  mutluluğu ve başarıları için anne-baba olarak nelere dikkat etmelisiniz?

● Sınavların sonucu ne olursa olsun, çocuğunuza göz hizasında ve gözlerinin içine bakarak onu sevdiğinizi, her şekilde yanında olacağınızı söyleyerek, benim için önemlisin, değerlisin mesajını vermelisiniz.

● Çocuğunuzu iyi tanımalısınız. Güvenmeli ve kapasitesine göre beklentiye girmelisiniz. Gerektiğinde profesyonel yardım almalısınız.

● Demokratik olmalısınız. Çocuk duygu ve düşüncelerini rahatca ifade edebilirse özgüveni artacak, stresle baş etme gücü yükselecektir.

● Yapamadıklarını görmek yerine, yaptıklarını takdir etmeli, yapılması gerekenleri yeni hedefler olarak önüne koymalıdır. Bu tutum çocuğun yapabileceğine, başarabileceğine dair inancını artıracaktır.

● Çocuğunuza rahat ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlayın.

● Çocuğunuzu başkası ile, kardeşi ile bile kıyaslamayın.

● Çocuğu tehdit edici, suçlayıcı, aşağılayıcı bir biçimde değerlendirmeyin.

● Sürekli olarak sınavların yaklaştığını hatırlatmayın.

● Sınav öncesinde rahat uyuması, dinlenmesi ve yeterli beslenmesine dikkat edin.

● Baş ağrısı, uykusuzluk, iştahsızlık, çarpıntı, terleme gibi stresin fiziksel belirtilerinin artması, sinirlilik, sosyal iletişimsizlik veya başarıyı düşürecek düzeyde olumsuz düşünce ve duyguların artması durumunda profesyonel destek alın.

Yaşama sevinci ile dolu daha güzel günler için görüşmek üzere sevgiyle kalın…

Öğrenci Koçluğu, Yaşam Koçluğu. kategorisine gönderildi. Yer imlerine ekleyin.. Yorumları RSS beslememiz ile takip edin. Bir yorum yazın veya bir geri izleme bırakın: Geri izleme linki.

Facebook'dayız!

Ekin Koçluk'u Facebook üzerinden de takip edebilirsiniz! Bizden haberdar olmak ve yeni yazılar yayınlandığında görebilmek için Ekin Koçluk'u Facebook'da beğenin:

Bize telefon edebilirsiniz.
Bilgi ve randevu almak için 0(506) 583 44 64 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.